Cum e mai frumos: poponar ori pidaras?


Nu stiu cum s-ar descurca basarabenii, atat cei inculti, din popor, cat si intelectualii, fara injuriosul pidaras (ori pidaraz mai nou). Este folosit exclusiv pentru a jigni, pentru a exprima dezgustul, pentru a localiza degenerarea, putreziciunea fizica, psihica si morala, pentru a exclude. Peste Prut, echivalentul sau ar fi poponar.

Este folosit si drept cuvant de umplutura, iar mai recent a fost inventata si o forma feminina a termenului – pidarasca. Ar mai fi si o derivata, un diminutiv menit sa exprime si el un dispret accentuat – pedic.

In calitate de sinonime sunt folosite galuboi, preluat din rusa si care desemneaza o culoare – albastru, culoare care le este atribuita homosexualilor (echivalenta cu rozul, in Occident, din cate am inteles), si gomic, un diminutiv de la homosexual – creat si acesta pe taram rusesc – ca sa accentueze, bineinteles, dispretul si batjocura.

O alta injurie sinonima, care pare sa piarda teren in favoarea romanescului muist, ar fi vaflist (rus. vaflist). Este destul de amuzant ca notiunea, atat în rusa cat si in moldovneasca, desemna si un produs de cofetarie – napolitanele. Cum in moldovneasca cuvantul lipsea, moldovenii se chinuiau din rasputeri sa gaseasca un inlocuitor, un sinonim. L-au numit gofre, dar in scurt timp si acesta a inceput sa insemne sperma sau muie, provocand zambete jenate.

Pidaras ori pidar ar fi, deci, o deformare a cuvantului pederast, care indica o anumita orientare sexuala. Insa acum se foloseste pentru toata lumea, indiferent de gusturi sexuale, inclusiv la adresa heterosexualilor rai si nedemni, scursuri ale societatii, care nu se comporta ca niste barbati adevarati, ci ca niste homosexuali. Deci, totusi, semnificatia initiala s-a pastrat intrucatva, desi aria de intrebuintare s-a largit considerabil.

Legenda spune ca Hrusciov ar fi parintele injuriei. Incult cum era, ar fi schimonosit forma corecta (pederast), si aceasta asa a ramas si va ramane in uz inca multe generatii de acum inainte, mai ales intr-o societate in care valorile puscariei si ale puscariasilor sunt pur si simplu venerate. Dar poate sa fie altfel intr-o civilizatie homofoba cum este cea crestina, in care legea o fac heterosexualii?

4 gânduri despre &8222;Cum e mai frumos: poponar ori pidaras?&8221;

Lasă un comentariu